Sevärda trädgårdar när och fjärran.

söndag 30 september 2012


Veckans trädgård - Villa Torrigiani, Toscana



Veckans trädgård ligger vid Villa Torrigiani i Toscana. En av de tidigare ägarna var ambassadör i Frankrike och lär ha lockat hit André le Nôtre, Versailles-parkens skapare. De enda spår han har lämnat i dagens trädgårdsanläggning är två cirkelrunda dammar.
Mycket påminner ändå om Versailles med strikta former som kontrasterar mot den omgivande parken.





Ambassadör Santini lär också ha influerats av själva palatset i Versailles när han lät bygga om sin villa här i Toscana. Hans ättlingar äger fortfarande egendomen och bor här från maj till september varje år.


Ett vanligt inslag i italienska parker från renässansen och och barocken är en giardino segreto - hemlig trädgård. Den ståtliga trappan i Villa Torrigianis giardino segreto döljer ännu ett italienskt trädgårdsfenomen, ett nymfeum.



Nymféet kan liknas vid en konstgjord grotta och  har här den typiska halvcirkelformen. Den pryds som sig bör av statyer av antikens nymfer och vattenkonster. Det var hit herrskapet drog sig undan för lite svalka under Italiens brännande sol.


Också loggian i villan gav svalka och pryddes med både vägg- och takmålningar med mytologiska motiv.
En svalare vår- eller höstdag kan det dock vara skönt att sitta ute i solen, varför inte i en trädgårdsmöbel med härlig plastig 1960-talskänsla!


4 kommentarer:

  1. Lycklig lottat du är som har haft förmånen att resa till sådana ställen....

    SvaraRadera
  2. Italienarna är allt ena riktiga fenor på det där med design! Jag har svårt att tänka mig den där giftiga kombinationen av halvnytt och jättegammalt någon annanstans än i Italien. Härlig trädgård!

    SvaraRadera
  3. Ja trädgården är en liten pärla och jag var ende besökaren här! Har ni varit här också?

    SvaraRadera