Sevärda trädgårdar när och fjärran.

fredag 9 november 2012

Veckans trädgård - barockträdgården vid Schloss Nymphenburg


I utkanten av München ligger det före detta kungliga slottet Nymphenburg. Slottet omges av en 180 hektar stor parkanläggning som domineras av barockträdgården. Slottet har fått sitt namn efter nymferna, kvinnliga naturväsen som återfinns på berg och i dalar, skogar, källor, floder och grottor enligt antik grekisk mytologi.


Ursprunget till slottet är en villa i italiensk stil som uppfördes efter ritningar av Agostino Barelli för kurfurstinnan Henriette Adelaide 1663-1664. Under 1700-talet tillkom fyra paviljonger som förenades med den ursprungliga villan med arkadförsedda gångar.
Trädgårdsarkitekterna var den bayerske hovarkitekten Joseph Effner samt Dominique Girard, en av André Le Nôtres lärlingar, som med tiden blev expert på fontänkonstruktioner.


Mittaxeln utgår från slottet i form av en bred gång som följs av en kanal och som delar trädgården i två symmetriska halvor. 
Den breda mittgången flankeras av rabatter med tusentals isbegonior.


Mycket av trädgården och parken gjordes om av landskapsarkitekten Friedrich  Ludwig von Sckell i början av 1800-talet. En del blev dock kvar som de många 1700-talsstatyerna med mytologiska motiv.


Här finns också alléer där kungligheter och hovfolk en gång sökte skugga från det förgörande solskenet.


I dag är Schloss Nympenburg med den omgivande trädgården och parken en av Münchens mest populära sevärdigheter. På få andra ställen speglas Tysklands trädgårdshistoria så bra som här. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar