Sevärda trädgårdar när och fjärran.

tisdag 5 mars 2013

Veckans trädgård - Hagaparken, Stockholm


Som en tavla av ett arkadiskt landskap skulle parken te sig. Gustaf III gav det ärofyllda uppdraget att rita en Sveriges första parker i engelsk stil till Fredrik Magnus Piper. 1780 började han planera parken. 17 år senare vare den 144 hektar stora parken färdiganlagd.


Som ett smycke vid Brunnsvikens strand ligger Gustav III:s paviljong. "Lilla slottet" som det kallades då det var nytt ritades av Olof Tempelman 1787-1792. Stora gräsmattor och höga ädellövträd flankerar byggnaden.


På en kulle, inte långt från Gustav III:s paviljong ligger Ekotemplet. Denna sommarmatsal byggdes 1790 med Carl Christoffer Gjörwell som arkitekt. Ursprungligen kallades byggnaden för "Gröna salongen" men tack vare dess akuktiska effekter blev den snart mer känd som Ekotemplet. I april pryds kullen med  en blomstermatta i svenska flaggans färger. Både den gula vårlöken och den blå scillan trivs under de höga träden.



När trädens blad börja slå ut i maj är redan vårlökarna överblommade och bladen börjar vissna i väntan på nästa säsong.


Den kinesiska paviljongen uppfördes redan 1787 av Louis Jean Deprez. Ursprungligen var drakhuvudena längst ut över varje pelare försedda med små klockor som klingade i vinden.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar