Sevärda trädgårdar när och fjärran.

lördag 20 april 2013

Veckans trädgård - Castle Drogo, England



Castle Drogo är känt som det sista slottet som bygges i England. Antagligen är slottet också den sista privatbostaden i landet som byggdes helt och hållet i granit. Slottet ritades av den berömde arkitekten Edwin Lutyens för Julius Drewe, den förmögne ägaren av varuhuskedjan ”Home and Colonial Stores”. Inspiration var medeltida slott och borgar. På Julius Drewes 55årsdag, 4 april 1911, lades den första stenen till slottet. Första världskriget och ekonomiskt oroliga tider drog ut på byggtiden. Först 1930 stod slottet klart.


Drewe ville att hans slott skulle synas resa direkt upp från den omgivande Dartmoorheden. Därför förkastades Gertude Jekylls förslag med stora terrasserade trädgårdar direkt nedanför slottet. Den enda trädgården som har anlagts i direkt anslutning till slottet är  den lilla blåsiga Chapel Garden. Julius Drewe bestämde sig istället för att förlägga sin trädgårdsanläggning bortanför uppfarten i nordöst. Trädgårdsanläggningen är formstark med höga idegranshäckar som talar samma formspråk som det massiva slottet.. Mannen bakom verket hette George Dillistone och var en trädgårdsdesigner från Tunbridge Wells. 


Kärnan i trädgårdsanläggningen är rosenträdgården med ett antal rektangulära rabatter omgivna av välskötta gräsmattor. Jorden här är naringsfattig och stenig så rosorna här kräver en hel del skötsel. Här finns både gammaldags och moderna buskrosor samt floribundarosor i olika färger.Gångarna på terrassen ovanför följer ett intrikat indiskt mönster som Lutyens hämtade inspiration till i Delhi.Här bildar papegojbuske Parrotia persica tak till gröna röm vars väggar är idegranshäckar


.Här har Dillistone bidragit med växter som buskpioner, agapanthus, krinum, dagliljor, flox, riddarsporrar, trädgårdsiris och blåbladig fackellilja Kniphofia caulescens.Mitt på terrassen leder trappor mellan palmliljor och blåregn till en doftträdgård. Härifrån leder en grusgång mellan buskplanteringar med bl a azalea och magnolia till ännu en trappa, denna gång mellan cypresser. Här väntar en cirkulär gräsmatta omgiven av en idegranhäck. 


Nordväst om slottet ligger en rododendrontädgård, skapad av Julius Drewes andre son Basil. Lekstugan som byggdes en gång åt Basil och hans syskon står fortfarande kvar. Sedan 1974 ägs egendomen av stiftelsen National Trust. Castle Drogo är dess högst belägna trädgård.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar