Sevärda trädgårdar när och fjärran.

fredag 7 juni 2013

Veckans trädgård - Phillip Johnsons trädgård, Chelsea Flower Show 2013


För första gången någonsin var det i år en australisk visningsträdgård som knep åt sig åt sig Chelsea Flower Shows finaste pris, Best in Show. Trädgården  hette Trailfinders Australian Garden och ritades  av den 38-årige australiensaren Phillip Johnson. 


Han är välkänd i hemlandet för sitt brinnande  intresse för ekologisk hållbarhet i trädgårdssammanhang. På Chelsea Flower Show inspirerades han  av billabonger, australienska vattenhåll där det värdefulla regnvattnet samlas. Med tanke på de torrperioder och översvämningar som under senare år som drabbat hans hemland  är det kanske inte så konstigt. Phillip Johnson ville med sin visningsträdgård inspirera trädgårdsägare att ta till vara på sitt regnvatten och använda det  på olika sätt i sina trädgårdar.




Vattnet i dammen i den australiska visningsträdgården kom från spektakulära vattenfall som skymtade bland de sirliga trädormbunkarna. Till det konstgjorda bergets topp pumpades vattnet tillbaka med hjälp av solceller. Runt dammen frodades 120 arter av blommande växter och ormbunkar med Australien som naturlig hemvist. 



Föutom flera sorter av Eucalyptus återfanns här australiskt flaskträd Brachychiton rupestris  som är ett suckulent träd som tappar sina smala blad vid torrperioder och som har båtlika frukter. Sydlig trädormbunke Dicksonia antarctica härstammar från östra delararna av Australien och Tasmanien och räknas bland de härdigaste av trädormbunkarna. Grästräd Xanthorrhoea är också en karaktärsväxt för Australien och kan ta flera hundra år på sig att bilda sina stammar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar