Sevärda trädgårdar när och fjärran.

torsdag 5 september 2013

Veckans trädgård - Linnéparken, Göteborg



En av Göteborgs mer okända parker är Linnéparken i stadsdelen Haga. Park kanske är att ta i. Platsen kan kanske mer rättvist beskrivas som en öppen yta omgärdad av planteringar med perenner som dominerande växtgrupp.


Denna fickpark är en av många som det kommunala bostadsbolaget Poseidon har låtit anlägga i anslutning till sina hyreshus. Planteringarna har blivit så uppskattade att de två andra allmänna bostadsbolagen i Göteborg; Bostadsbolaget och Familjebostäder har gått i Poseidons fotspår och satsat mycket på planteringar bland sina husbestånd..


En gemensam nämnare för alla tre bolagen är Mona Holmberg och Ulf Strindberg. De ligger bakom gestaltandet och växtvalet till många av dessa planteringar. Båda har ett förflutet i Göeborgs botaniska trädgård med och har osedvanlig växtkännedom.


Linnéparken anlades 2007-2008 i samband med 300 års-jubiléet av Carl von Linnés födelse. Många av växterna i planteringarna har på något sett anknytning till denne vår främste botaniker. Ett av flera exempel är bananplantorna som han lyckades få att blomma och ge frukt i Uppsala. Denna sensation i fruktriket förärades förstås rikets främsta - kungen Adolf Fredrik och drottningen Lovisa Ulrika.


Många av växterna är högresta sensommarblommande perenner som rosenflockel och prydnadsgräset glansmiskantus. Också den guldfärgade rosen 'Linnaeus' blommar här under sensommaren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar