Sevärda trädgårdar när och fjärran.

tisdag 22 oktober 2013

Veckans trädgård - Lövsta bruk, Uppland




Lövsta bruk anlades redan på 1500-talet och var en gång Sveriges största järnbruk.Holländaren Louis de Geer övertog bruket 1643 och lät anlägga en barockträdgård här i holländsk stil. Den inspirerade landskapsarkitekten Walter Bauer på 1960-talet till en rekonstruktion av dagens trädgård i förenklad barockstil.


Orangeriet hör till de äldsta i Sverige med rötter i 1600-talet. Härifrån kom ett par de lagerplantor som förärades Carl von Linné och som fortfarande frodas i Uppsala.


Två paviljonger mot vattnet inreddes till bibliotek och naturaliekabinett.De uppfördes i slutet av 1750-talet efter ritningar av Jean Eric Rehn. Naturaliekabinettet rymde entomologen Charles de Geers samlingar. Under stor del av 1800-talet var August Strindbergs äldre bror Olle trädgårdsmästare här.


I den mer privata delen av trädgården tjänade ett lusthus till en början som voljär. Här fanns tidigare ett enklare fågelhus som enligt en reseskildring 1753 härbärgerade en vingklippt havsörn. Den nuvarande voljären byggdes 1759 efter ritningar av Jean Eric Rehn.


Familjen de Geer lämnade över ägandet av Lövsta bruk till en stiftelse 1986. 11 år senare tog Statens fastighetsverk över ägandet av herrgård och park.


Av den ursprungliga parken finns i dag inte så mycket kvar. Den intakta miljön och de välbevarade byggnaderna leder dock besökaren rakt ned i 1700-talet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar