Sevärda trädgårdar när och fjärran.

lördag 19 april 2014

Veckans trädgård - Tjolöholms slott, Halland


Redan i allén fram till slottet hälsar blommande påskliljor besökare välkomna till Tjolöholm. En sen påsk och tidig vår gör att påskliljorna för en gångs skull blommar här under påskhelgen. Till England sägs påskliljorna har kommit med romarna under antiken och idag är de där förvildade på många håll. Från England kom i sin tur både familjen som lät bygga Tjolöholms slott och stilen som slottet är byggt i, även om arkitekten var svensk.


Familjen Dickson hörde till det sena 1800-talets mest förmögna familjer med handel baserat på timmer. James Fredrik och Blanche Dickson köpte Tjolöholm 1892 och 12 år senare stod det nya slottet klart. Den unge arkitekten Lars Israel Wahlman hade ritat slottet i en stil med starka influenser från arts and craft- rörerelsen i England.


 Därfrån kom också de elisabethanska drag som är så tydliga både interiört och exteriört. Wahlman förfärdigade också ritningarna till trädgården, som liksom slottet kännetecknas av material, hantverk och detaljer i hög klass.


I år kommer trädgården att knyta an än mer till arts and craft-eran med nya planteringar av perenner där det fram tills nu har varit sommarblomsplanteringar. Härdiga perenner slog nämligen igenom stort som trädgårdsväxter för drygt 100 år sedan när slottet byggdes. Det är designduon Helen och James Dooley som har ritat om flera av trädgårdens rabatter i en arts and craft-inspirerad stil.


De vindpinade formklippta idegranarna kommer dock att vara kvar och fortsätta att rikta besökarnas blickar ut mot det glittrande havet, strax nedanför trädgården. På båda sidor trädgården bildar parkpartier mjuka övergångar till mer vild natur.


Så här års spelar påskliljan förste fiolen bland blommorna runt slottet. Här pryder den sin plats både i krukor och rabatter men kommer kanske ändå bäst till sin rätt tillsammans med vitsippor i brynet mellan gräsmatta och park.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar