Sevärda trädgårdar när och fjärran.

fredag 2 maj 2014

Veckans trädgård - Trädgårdsföreningen, Göteborg


En av Sveriges äldsta stadsparker ligger i Göteborg. Redan 1842 slog Trädgårdsföreningen upp portarna. Där det varit kärr och våtmarker bredde nu en park ut sig i tysk och engelsk stil. Flera av parkens byggnader härstammar från parkens första år som trädgårdsmästarens bostad, numera kallad Direktörsvillan, som syns på bilden ovan.


I höstas planterades 12 000 tulpanlökar av 40 sorter och många av dem blommar just nu. Många av dem är planterade med den tyska stilens tapetgrupper som förebild. Den är John Taylor, tv-personlighet och trädgårdsmästare i Slottsträdgården i Malmö och parkens egna trädgårdsmästare som ligger bakom utformningen.


De flesta av tulpanplanteringarna är placerade framför Direktörsvillan, Palmhuset och runt dammen framför restaurangen Trädgårn. De dominerande färgerna är vitt och rosa men här finns också uppfriskande inslag av rött,orange och lila.


Inte bara tulpanerna blommar som bäst nu . De många japanska körsbären är magnifika. Blomningen är kort men kompenseras av sprakande höstfärger. De många vackra husen i parken bildar blickfång året runt. Ovan ses Lagerhuset, byggt som orangeri enkom för lagerträd och nedan Palmhuset med sin namne i Kew Gardens i London som förebild.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar