Sevärda trädgårdar när och fjärran.

torsdag 18 oktober 2012

Veckans trädgård - Plantaget, Alingsås




Plantaget är en av Alingsås äldsta stadsparker. Namnet härrär från Jonas Alströmer (1685-1761) som odlade tobak på platsen. I lantmäterihandlingar från 1832 benämns området som "Tobaksplantage". Femtio år senare donerade Fredrik Rutger Järta Plantaget till Alingsås stad på villkoret att parken skulle användas för stadsborna att promenera och förlusta sig i.





Gångvägar, stora träd och vattenkonst finns än kvar i Plantaget från upprustningar av parken på 1920- och 1940-talen. Under denna tid fann här även musikpaviljong och uteservering. Parken återinvigdes 1996 efter ett par års renovering. Nya perennrabatter anlades och ett stort schackspel fick en central placering.



Många av trädens stora träd är bokar. När solen har gått ned och oktobermörkret sänker sig över Plantaget förvandlas parken till en sagoskog. De stora bokarnas lövkronor skiftar färg från gyllene hösttoner till magiskt silver!


Plantaget är nämligen en av sex stationer längs ljusslingan i Lights in Alingsås 2012. Den centralt belägna springbrunnen syns från stora delar av parken och är också i fokus i ljussättningen av parken.



Även perennrabatterna är upplysta, ofta med markspottar som är riktade mot rabatternas vackra bladverk. Ju mörkare det blir i parken desto mer magi skapas i rabatterna.


Passa på att titta på Plantaget förvandlad till en sagosskog. Den fjärde november tar det slut!

2 kommentarer:

  1. Låter riktigt spännande! Jag har dålig koll på trädgårdarna i Alingsås, tydligen finns det mycket mer än Nolhagaparken.. Man kan göra mycket med ljussättning, kanske skulle man ta en tur upp till Alingsås och inspireras?

    Ha det bra!/Staffan

    SvaraRadera
  2. Det är en riktigt bra utställning på konsthallen där nu också så du kan slå två flugor i en smäll! Trevlig helg önskar jag dig och R!

    SvaraRadera