Sevärda trädgårdar när och fjärran.

söndag 2 december 2012

Veckans trädgård - botaniska trädgården i Rio de Janerio


Botaniska trädgården i Rio de Janeiro täcker en yta av 140 hektar, varav 60 % är ursprunglig regnskog. Den kultiverade delen rymmer  ca 6 500 tropiska arter. Genom parken sträcker sig en 750 meter lång allé av kungspalm Roystonea regia. Enligt sägnen sägs de härstamma från en och samma moderplanta, Palma mater.


Det var kung João VI av Portugal  som lät anlägga parken 1808. Den ursprungliga tanken med parken var att den skulla vara en mellanstation för kryddväxter som peppar, kanel och muskot på väg från Västindien till Portugal.
Parken utvecklades med tiden till ett betydande forskningscentrum. I biblioteket finns idag landets största botaniska boksamling med över 32 000 titlar.


En av många spännande växgter här är flambyoant, Delonix regia. Arten är endemisk på Madagaskar och har en uppseendeväckande blomning i rött. Även när trädet inte blommar är det vackert med sina ormbunkslika blad.



Spektakulär blomning har också trädet Tibouchiina granulosa som saknar svenskt namn men som heter Purple Glory Tree på engelska. Den här skönheten växer vild här i Brasilien. Släktet omfattar 350 arter som alla växer i Sydamerika.


Även i de mer kultiverade delarna av parken är inte regnskogen långt borta. Bäckar och fåglar för in regnskogens ljud till stressade storstadsbor som besöker den botaniska trädgården.



För ett besök här rekommenderas sköna skor. Lämna flipflopsandalerna i Ipanema och Copacabana. Här finns mycket att se och en liten vandring i den omgivande regnskogen lockar många. Skogen som täcker sluttningarna av berget Corcovado är skyddad av UNESCO sedan 1994.


Klimatet här är egentligen för fuktigt för kaktusar men får de tak över huvudet härdar de ut. Här finns också växthus för orkidéer, bromelior och köttätande växter.
Ute i det fria frodas 900 arter, bara av palmer!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar