Sevärda trädgårdar när och fjärran.

måndag 18 februari 2013

Veckans trädgård - Gunillaberg, Småland





I gränslandet mellan kultur och natur, saga och verklighet är Tage Andersen kung. Sedan några år tillbaka residerar han på det gamla herresätet Gunillaberg i Bottnaryd utanför Jönköping.


Gården har anor från 1500-talet och hette från början Gunlebo.  På 1600-talet lär det ha använts som  jaktslott av drottning Kristina. År 1642 förlänades gården åt Johan Björnsson Printz för hans insatser under 30-åriga kriget.



 Han adlades samma år och avseglade till Amerika där han skulle vara guvernör över kolonin Nya Sverige. Johan Printz var kolossalt korpulent och kallades för Storbuken av indianerna i Delaware.


 Livslängden för den svenska kolonin i Amerika blev dock inte så lång. 1653 var Johan Printz tillbaka i Bottnaryd. 



Under andra halvan av 1600-talet lät han bygga huvudbyggnaden på Gunillaberg med liggande timmer och säteritak. Det var troligen rödmålat från början. 


I mitten av 1700-talet försågs det med träpanel. Det har tolv rum fördelat på 450 kvadratmeter. De båda flyglarna är från slutet av 1700-talet.



Efter familjen Printz tog familjerna Örneklou, Lilliecreutz mfl över. 1964 gick gården över i statlig ägo. 


Domänverket styckade av det mesta av marken  och sålde gården till Bo Ehrner. Tidgare hade han varit VD för Svenska Tändsticksaktiebolaget.


Det var efter hans död som Tage Andersen fick tillfälle att köpa gården 2008.



Hans intention med gården är att här skapa en stämning av mystik och äventyr.


 Runt gården har han skapat vindlande stigar och bakom huvudbyggnaden den långa ”Himmelstrappan” ned till en gammal karpdamm och ett lusthus.



Tage Andersen är en blomsterkonstnär med en internationell kundkrets och utställningsverksamhet.
. 

I Köpenhamn har en kombinerad affär och blomsterbutik på Nya Adelgade. Har har också haft uppdrag som teaterscenograf och gett ut sex böcker tillsamans med fotografen Bent Rej.



Fredagen den 14 juni 2013 har du möjlighet att följa med  Kaprifolresor hit på en endagsresa från Göteborg.


Vi besöker på denna resa Guldsmedsgårdens plantskola som är Sveriges största pionodling. Här blir vi guidade av ägaren själv.


En god lunch intar vi på Hofsnäs herrgård, känd från Birgit Th Sparres romansvit Gårdarna runt sjön.



Resan kostar 935 kr. De tio först bokade platserna får 10 % rabatt. Anmälan direkt på Kaprifolresors hemsida www.kaprifolresor.se 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar