Sevärda trädgårdar när och fjärran.

lördag 2 februari 2013

Veckans trädgård - Norrvikens trädgårdar




1906 fick gården Lilla Båstad en ny ägare. Rudolf Abelin (1864-1961) hade redan i slutet av 1800-talet börja anlägga en trädgård vid namn Norrviken utanför Norrköping. En ny järnvägsstäckning blev slutet för denna satsning. Den vackra naturen och det milda klimatet i Båstadstrakten bidrog till Rudolf Abelin här ännu en gång påbörjade en trädgårdsanläggning. Namnet Norrviken kom till heders ännu en gång.



För sju år sedan var läget ett annat. Då utsågs trädgårdsanläggningen till Sveriges vackraste park och näst vackrast i Europa. Det som gör anläggningen så unik är dels det sagolikt vackra läget med en medelhavsblå fond, dels de distinkta trädgårdsrummen. 


Här finns både en renässansträdgård, barockträdgård, klostergård, japansk trädgård och en orientalisk trädgård. Rudolf Abelin var verksam som trädgårdsarkitekt men utbildad hortonom i Danmark. Efter köpet av gården Lilla Båstad påbörjades planerandet av parken kring familjens nya bostad. Fjorton år senare, 1920, ägde den första visningen rum. Inspirationen till de olika trädgårdsrummen fick han på resor ute i Europa.


Rudolf Abelin var också en av sin tids stora pomologer och han utvecklade fruktodlingen på Norrviken till en av Nordens största. Med sin slående samling av stora äpplen vann han pris vid världsutställningen i Paris år 1900.


1922 fanns det på Norrviken 200 sorters päron och äpplen. Förutom de 5 000 frukträden fanns här också stora hasselodlingar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar